Dania głównePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Karp po żydowsku (carp à la juive)

Karp po żydowsku – carp à la Juive.

Karp jest w kuchni polskiej, od wieków rybą nr. 1. Hodowany był w Polsce już w XIII wieku. W Polsce hodowano też jedną z najbardziej szlachetnych jego odmian: słynnego karpia królewskiego. Niektórzy amatorzy tej ryby twierdzą, że łuska karpia królewskiego (podawanego w wigilię), ukryta w naszym portfelu, przyciąga pieniądze. Niestety, ja o tym się nie mogę przekonać pozytywnie.  🙁


Składniki:

  • 0,80 – 1 kg karpia,
  • 4 – 5 dag jasnych rodzynek,
  • 1/8 litra jasnego piwa,
  • 8 dag cebuli,
  • 4 dag masła,
  • 4 – 5 szt goździków,
  • ½ łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
  • 2 łyżki octu (6%),
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Karpia sprawićodciąć głowę, opłukać, pokroić w dzwonka o szerokości 2 – 3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
  2. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, dusić powoli pod przykryciem około 30 minut.
  3. Gdy ryba jest gotowa, wyjąć.

Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową, zagotować. Sosem oblać rybę na półmisku. Karp po żydowsku – carp à la Juive jest gotowy do podania. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x