Karp po żydowsku (carp à la juive)
Karp po żydowsku – carp à la Juive.
Karp jest w kuchni polskiej, od wieków rybą nr. 1. Hodowany był w Polsce już w XIII wieku. W Polsce hodowano też jedną z najbardziej szlachetnych jego odmian: słynnego karpia królewskiego. Niektórzy amatorzy tej ryby twierdzą, że łuska karpia królewskiego (podawanego w wigilię), ukryta w naszym portfelu, przyciąga pieniądze. Niestety, ja o tym się nie mogę przekonać pozytywnie. 🙁
Składniki:
Przygotowanie:
- Karpia sprawić, odciąć głowę, opłukać, pokroić w dzwonka o szerokości 2 – 3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
- Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, dusić powoli pod przykryciem około 30 minut.
- Gdy ryba jest gotowa, wyjąć.
Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową, zagotować. Sosem oblać rybę na półmisku. Karp po żydowsku – carp à la Juive jest gotowy do podania.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]