Karp w galarecie

Karp w galarecie

to bezsprzecznie najsmaczniejsze danie podawane na stół wigilijny. Tradycyjnie to jedna z dwunastu potraw, ale nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tej potrawy.


‖ 🕙 Czas przygotowania: 45 minut ‖ IG: 1 porcja 260 kcal ‖ 4 porcje ‖



Składniki:

  • 1 kg sprawionego karpia,
  • 1 litr rosołu,
  • 2 jajka,
  • 2 białka,
  • 1 cebula,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek octu z białego wina,
  • 1 łyżka ziarenek białego pieprzu,
  • 2 – 3 listki laurowe,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • mielony biały pieprz,

Przygotowanie:

  1. Karpia podzielić na 4 – 6 dzwonek, opłukać.
  2. Cebulę obrać, posiekać.
  3. Do rosołu dodać ocet, cebulę, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz sól, gotować przez 2 minuty.
  4. Włożyć rybę, zmniejszyć ogień.
  5. Podgrzać 10 – 15 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia.
  6. Rybę wyjąć z wywaru, przestudzić.
  7. Wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka.
  8. Białka roztrzepać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do wywaru.
  9. Gotować na małym ogniu przez dwie minuty, ciągle mieszając.
  10. Do sitka włożyć lnianą ściereczkę, ostrożnie przecedzić wywar.
  11. Wymieszać z namoczoną, spęczniałą żelatyną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz mielonym białym pieprzem.
  12. Z kawałków ryby usunąć ości.
  13. Jajka ugotować na twardo (około 10 minut), zalać zimną wodą.
  14. Obrać ze skorupek, pokroić w plasterki.
  15. Rybę i jajka układać naprzemiennie w szklanej formie.
  16. Posypać po wierzchu wyjętymi z wywaru listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego.
  17. Karp w galarecie – polać go przestudzoną, gęstniejącą galaretą, wstawić na pięć godzin do lodówki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x