Mięso - potrawyPRZEPISYSosyŚwiąteczne i karnawałowe

Karp w sosie szarym

Karp w w sosie szarym


 przygotowanie: 70 minut, na 4 porcje, 1 porcja: 290 kcal 

Składniki:

  • karp (około 1½ kg),
  • 1 średni se­ler,
  • 2 ce­bule,
  • ka­wa­łek skórki z cy­tryny,
  • 6 zia­ren pie­przu,
  • ⅓ ły­żeczki im­biru,
  • 850 ml wody,
  • sól

sos:

  • ¼ l ciem­nego piwa,
  • 1 łyżka po­wi­dła śliw­ko­wego,
  • 5 dag pier­nika (mogą być pier­niczki bez cze­ko­lady),
  • 5 dag po­sie­ka­nych mig­da­łów,
  • 1 łyżka ma­sła,
  • 5 dag ro­dzyn­ków,
  • 2 łyżki soku z cy­tryny,
  • 1 łyżka cu­kru,

Przygotowanie:

    1. Spra­wio­nego kar­pia umyć, na­trzeć solą, wsta­wić do lo­dówki na ½ go­dziny, na­stęp­nie po­kroić w dzwonka.
    2. Se­ler i ce­bule oczy­ścić, umyć i drobno po­kroić.
    3. Wodę za­go­to­wać, do­dać wa­rzywa i przy­prawy, go­to­wać przez 15 mi­nut.
    4. Wy­war prze­trzeć przez sito, wlać piwo, na­stęp­nie wło­żyć rybę i go­to­wać 15 – 20 mi­nut.
    5. Karp w w sosie szarym go­tuje się dość szybko.
    6. Ugo­to­waną rybę ostrożne wy­jąć z wy­waru i prze­ło­żyć na pół­mi­sek.
    7. Wy­war od­sta­wić do wy­stu­dze­nia.
  • Przy­go­to­wać sos:
    1. w garnku roz­pu­ścić ma­sło, do­dać po­kru­szony pier­nik i krótko pod­sma­żyć.
    2. wlać ½ l wy­waru z ryby i sok z cy­tryny, do­kład­nie wy­mie­szać.
    3. spa­rzyć ro­dzynki i mig­dały,
    4. do­dać po­wi­dła,
    5. cu­kier,
    6. ro­dzynki,
    7. po­sie­kane mig­dały,
    8. ca­łość do­pro­wa­dzić do wrze­nia i go­to­wać jesz­cze przez 15 mi­nut.
  1. Go­rą­cym so­sem po­lać rybę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x