Karp w galarecie wigilijny

Karp w galarecie wigilijny

Przed podaniem nabierać łyżką i widelcem dzwonka ryby razem z zastudzoną galaretą z warzywami, ułożyć na półmisku.


Składniki:

  • 1 karp (około 1½ kg),
  • 20 dag cebuli,
  • 10 dag pietruszki,
  • 15 dag selera,
  • 5 dag marchwi,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 litr wody,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
Karp
Karp królewski.

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyścić z łuski, sprawić, wyciąć skrzela i usunąć oczy, dokładnie wymyć, odciąć płetwy i pokroić w poprzek na dzwonka grubości około 2—3 cm.
  2. Sprawioną rybę lekko osolić, można skropić sokiem z cytryny, odłożyć.
  3. Oczyścić warzywa i pokroić w cienkie słupki.
  4. Włożyć warzywa do płaskiego rondla, zalać odmierzoną ilością wody, kilka minut gotować.
  5. Ułożyć dzwonka ryby i głowę, dodać sól, łyżkę cukru i pod przykryciem, przy bardzo powolnym wrzeniu, gotować co najmniej przez godzinę.
  6. Pod koniec gotowania wsypać do ryby zmielony pieprz, spróbować.
  7. Wywar z ryby powinien mieć smak pieprzno—słodki.
  8. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę, a gdy napęcznieje, włożyć do ryby i jeszcze kilka minut gotować.
  9. Usunąć z naczynia głowę ryby a resztę zastudzić w tym samym naczyniu, szczelnie zakrytym.
  10. Przed podaniem nabierać łyżką i widelcem wyraźnie widoczne dzwonka ryby razem z zastudzoną galaretą z warzywami.
  11. Karp w galarecie wigilijny – ułożyć go na półmisku.
  12. Przybrać plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x