Karp w galarecie wigilijny
Karp w galarecie wigilijny
Przed podaniem nabierać łyżką i widelcem dzwonka ryby razem z zastudzoną galaretą z warzywami, ułożyć na półmisku.
Składniki:
- 1 karp (około 1½ kg),
- 20 dag cebuli,
- 10 dag pietruszki,
- 15 dag selera,
- 5 dag marchwi,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 litr wody,
- 3 łyżeczki żelatyny,
Przygotowanie:
- Karpia oczyścić z łuski, sprawić, wyciąć skrzela i usunąć oczy, dokładnie wymyć, odciąć płetwy i pokroić w poprzek na dzwonka grubości około 2—3 cm.
- Sprawioną rybę lekko osolić, można skropić sokiem z cytryny, odłożyć.
- Oczyścić warzywa i pokroić w cienkie słupki.
- Włożyć warzywa do płaskiego rondla, zalać odmierzoną ilością wody, kilka minut gotować.
- Ułożyć dzwonka ryby i głowę, dodać sól, łyżkę cukru i pod przykryciem, przy bardzo powolnym wrzeniu, gotować co najmniej przez godzinę.
- Pod koniec gotowania wsypać do ryby zmielony pieprz, spróbować.
- Wywar z ryby powinien mieć smak pieprzno—słodki.
- Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę, a gdy napęcznieje, włożyć do ryby i jeszcze kilka minut gotować.
- Usunąć z naczynia głowę ryby a resztę zastudzić w tym samym naczyniu, szczelnie zakrytym.
- Przed podaniem nabierać łyżką i widelcem wyraźnie widoczne dzwonka ryby razem z zastudzoną galaretą z warzywami.
- Karp w galarecie wigilijny – ułożyć go na półmisku.
- Przybrać plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]