Dania głównePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Karp z brytfanny

Karp z brytfanny.

Jeżeli mamy do dyspozycji rybę mrożoną, postępujemy w następujący sposób:

  • rybę zanurzyć całą w naczyniu napełnionym zimną wodą i odmrozić ją w temperaturze pokojowej,
  • po odmrożeniu rybę odcisnąć z wody i postępować dalej tak, jak z rybą patroszoną.

Składniki:

  • 2 kg karpia,
  • 10 dag oleju,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • ¼ l gorącej wody,
  • liście selera i pietruszki,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Po zabiciu i sprawieniu żywych ryb ułożyć je na stolnicy i odkroić płetwy. 
  2. Tłustego, oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie 4–5 miejscach.
  3. Drobno posiekać czosnek, liście selera i pietruszki, dodać pierz, sól, sok z cytryny i olej.
  4. Masą tą nadziać wnętrze karpia i niewielką ilością wypełnić nacięcia, 
  5. Włożyć do ceramicznej brytfanny i w średnio gorącym piekarniku piec 20 – 30 minut.
  6. Gdy ryba jest na pół upieczona, oblać ją gorącą wodą i czasie dalszego pieczenia często polewać sosem z dna brytfanny,
  7. Po upieczeniu udekorować, wkładając w nacięcia półplasterki cytryny. 
  8. Podawać na pokrojonych w kawałki, upieczonych ziemniaczkach. 


karp-pieczony-brytfanna


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x