ObiadPRZEPISY

Kasza gryczana lub krakowska zapiekana z serem twarogiem

Kasza Gryczana Lub Krakowska Zapiekana z Serem (twarogiem)

Składniki:

  • 30 dag kaszy gryczanej palonej,
  • 1 ½ × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag sera (twarogu),
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
  • ⅛ l śmietany,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania półmiska,

Przygotowanie:

  1. Kaszę przebrać, zagotować wodę, osolić, dodać tłuszczu, wsypać kaszę.
  2. Gotować powoli na wolnym ogniu.
  3. Gdy płyn wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do piekarnika i wypiec lub ugotować w parze (Kasza jęczmienna sypka).
  4. Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na nim równomiernie połowę kaszy.
  5. Na kaszę dać warstwę sera utartego z solą i żółtkiem.
  6. Przykryć resztą kaszy, wyrównać, zalać śmietaną rozmieszaną z żółtkiem solą.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie wyjąć, posypać siekaną zieleniną.
  8. Kasza gryczana lub krakowska zapiekana z serem może być podana z twarogiem, z surówkami z warzyw: z pomidorów, z kiszonej kapusty i inne .

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x