Kasza gryczana lub krakowska zapiekana z serem twarogiem
Kasza Gryczana Lub Krakowska Zapiekana z Serem (twarogiem)
Składniki:
- 30 dag kaszy gryczanej palonej,
- 1 ½ × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag sera (twarogu),
- 2 żółtka,
- sól,
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
- ⅛ l śmietany,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania półmiska,
Przygotowanie:
- Kaszę przebrać, zagotować wodę, osolić, dodać tłuszczu, wsypać kaszę.
- Gotować powoli na wolnym ogniu.
- Gdy płyn wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do piekarnika i wypiec lub ugotować w parze (Kasza jęczmienna sypka).
- Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na nim równomiernie połowę kaszy.
- Na kaszę dać warstwę sera utartego z solą i żółtkiem.
- Przykryć resztą kaszy, wyrównać, zalać śmietaną rozmieszaną z żółtkiem solą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie wyjąć, posypać siekaną zieleniną.
- Kasza gryczana lub krakowska zapiekana z serem może być podana z twarogiem, z surówkami z warzyw: z pomidorów, z kiszonej kapusty i inne .
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]