Dania główneObiad

Kasza gryczana zapiekana z mięsem lub podrobami

Kasza Gryczana Zapiekana Z Mięsem Lub Podrobami

Kaszę ugotować na sypko dodając tłuszczu. Pieczeń, może być również gulasz z obiadu, pokroić drobno…


Składniki:

  • 30 dag gryczanej,
  • ¼ dag pieczeni (wieprzowej, wołowej lub baraniej),
  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • sól, pieprz,
  • ⅛–¼ l śmietany,
  • 1 łyżka siekanej zieleniny,

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodatkowo dodając 2 dag tłuszczu.
  2. Pieczeń, może to być na przykład również gulasz pozostały z obiadu, pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  3. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, wpierw zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  4. Mięso połączyć z cebulą, potem dodać kostkę przyprawy do zup rozgotowanej w kilku łyżkach wody.
  5. Wszystko razem zagotować, wymieszać z kaszą ugotowaną na sypko, na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem.
  6. Kaszę ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania (lub w płaskim rondlu), polać gęstą śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika na 10–15 minut.
  7. Kasza gryczana zapiekana z mięsem może być podawana na tym samym półmisku.
  8. Przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.
  9. Osobno podać surówkę z kapusty świeżej lub kiszonej.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x