Dieta cukrzycowaDietyObiadPRZEPISY

Kasza jaglana sypka

Kasza jaglana sypka.

Po­da­wać okra­szoną sło­niną usma­żoną z ce­bulą lub z ma­słem de­se­ro­wym i se­rem (twa­ro­giem) albo też z bryn­dzą.

Słowo po­cho­dzi właściwie od pra­sło­wiań­skiego wy­razu “ja­gъla” (czę­ściej w licz­bie mno­giej “ja­gъly”), który ozna­cza «proso». Ka­sza ja­glana nie na­daje się do zbyt dłu­giego prze­cho­wy­wa­nia – ze względu na wy­soką za­war­tość tłusz­czów, które ła­two jeł­czeją, na­da­jąc jej gorzki smak. Po­nadto ła­two chło­nie wil­goć oraz obce za­pa­chy.

Skład­niki:

  • 30 dag ka­szy,
  • 3 ÷ 4 dag tłusz­czu,
  • 2 × tyle wody, ile wy­nosi ob­ję­tość ka­szy,
  • sól,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Ugo­to­wać ka­szę ja­glaną (Ka­sza jęcz­mienna sypka).
  2. Po­da­wać okra­szoną sło­niną usma­żoną z ce­bulą lub z ma­słem de­se­ro­wym i se­rem (twa­ro­giem) albo z bryn­dzą.
  3. Kasza jaglana sypka smaczna jest rów­nież z so­sem ko­per­ko­wym, po­mi­do­ro­wym itp. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x