Kasza jaglana sypka
Kasza jaglana sypka.
Podawać okraszoną słoniną usmażoną z cebulą lub z masłem deserowym i serem (twarogiem) albo też z bryndzą.
Słowo pochodzi właściwie od prasłowiańskiego wyrazu “jagъla” (częściej w liczbie mnogiej “jagъly”), który oznacza «proso». Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją, nadając jej gorzki smak. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy.
Składniki:
- 30 dag kaszy,
- 3 ÷ 4 dag tłuszczu,
- 2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
- sól,
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę jaglaną (Kasza jęczmienna sypka).
- Podawać okraszoną słoniną usmażoną z cebulą lub z masłem deserowym i serem (twarogiem) albo z bryndzą.
- Kasza jaglana sypka smaczna jest również z sosem koperkowym, pomidorowym itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]