Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami
Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami.
Pożywnym daniem są również dania przyrządzane z kaszy jaglanej zapiekanej z owocami. Przyrządzimy je zarówno ze śliwkami lub jabłkami, jak również z rabarbarem. Wyjdą nam oczywiście bardzo smaczne dania. Smacznego 🙂 .
Składniki:
- 20 dag kaszy,
- 15 – 20 dkg suszonych śliwek,
- 6 dag tłuszczu,
- ¾ l wody,
- sól, cukier,
- 4 dag masła do polania,
Przygotowanie:
- Umyte śliwki najpierw ugotować na półmiękko, wyjąć pestki.
- Następnie kaszę opłukać, sparzyć gorącą wodą,
- później osączyć,
- zalać gorącą wodą (2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy),
- wymieszać też ze śliwkami,
- dodać tłuszcz, sól, cukier do smaku,
- zagotować, wstawić przykrytą do piekarnika na 30 – 40 minut.
- Podać posypaną cukrem i polaną masłem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]