Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami.

Pożywnym daniem są również dania przyrządzane z kaszy jaglanej zapiekanej z owocami. Przyrządzimy je zarówno ze śliwkami lub jabłkami, jak również z rabarbarem. Wyjdą nam oczywiście bardzo smaczne dania. Smacznego 🙂 .


Składniki:

  • 20 dag kaszy,
  • 15 – 20 dkg suszonych śliwek,
  • 6 dag tłuszczu,
  • ¾ l wody,
  • sól, cukier,
  • 4 dag masła do polania,

Przygotowanie:

  1. Umyte śliwki najpierw ugotować na półmiękko, wyjąć pestki.
    1. Następnie kaszę opłukać, sparzyć gorącą wodą,
    2. później osączyć,
    3. zalać gorącą wodą (2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy),
    4. wymieszać też ze śliwkami,
    5. dodać tłuszcz, sól, cukier do smaku,
    6. zagotować, wstawić przykrytą do piekarnika na 30 – 40 minut.
    7. Podać posypaną cukrem i polaną masłem.

  • Ugotowaną kaszę jaglaną można przekładać w rondelku warstwami poszatkowanych lub startych na tarce (o grubych otworach) jabłek, przyprawionych cukrem, cynamonem lub skórką pomarańczową (może być z dodatkiem orzechów włoskich) i zapiec.
  • Nie tylko kasza jaglana zapiekana, smaczna jest także kasza jaglana z rabarbarem.
  • Podawać z cukrem i bitą śmietaną.
  • Print Friendly, PDF & Email
    0 0 głos
    Article Rating
    Kliknij i głosuj na artykuł
    [Total: 0 Average: 0]
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    0
    Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
    ()
    x