Kebab egipski
Kebab egipski. Przeczytaj nasz przepis i naucz się go robić.
Składniki:
- ½ kg baraniny (może być również wołowina),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy,
- 12 pieczarek (same kapelusze),
- 1 strączek czerwonej papryki,
- 12 malutkich cebulek (dymka),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- pieprz, sól.
Kebab egipski – przygotowanie:
- Mięso zmielić, wymieszać dokładnie z jajkiem, roztartym czosnkiem
i posiekaną cebulką, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. - Uformować podłużne kiełbaski o grubości około dwóch centymetrów i długości około pięciu.
- Nałożyć je szpikulce, przegradzając kolejno pieczarkami, cebulkami i kawałkami strąka papryki.
- Posmarować je oliwą, piec na ruszcie, grillu lub usmażyć na dużej patelni.
- Można także użyć drutów do szaszłyku.
- Podawać z sosem jogurtowym i z bułką albo z ryżem na sypko.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]