Ciasto potrawyŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Keks biszkoptowy

Keks biszkoptowy. 

W skład ciast biszkoptowych, oprócz jaj, wchodzi również cukier, mąka i dodatki smakowo-aromatyczne. W niektórych rodzajach ciast biszkoptowych mąkę zastępuje się także bułką tartą lub tartym chlebem razowym, a nawet zmielonymi orzechami lub migdałami.


 

Jak się piecze biszkopty? 

Te kosztowne dodatki stosuje się więc przy wypieku blatów tortowych na wyjątkowe okazje. Wbrew rozpowszechnionym opisom przygotowanie ciast biszkoptowych nie jest tak czy inaczej wcale trudne. Faktycznie staranne przygotowanie i należyte upieczenie go nawet mało wprawnemu wykonawcy nie powinno sprawiać kłopotu. Proporcje składników są zatem zależne od przeznaczenia ciasta na dany rodzaj wyrobu. Do ciast biszkoptowych z przeznaczeniem na rolady trzeba dodać mniej mąki niż na ciasto przeznaczone na blaty tortowe, czy na ciasto z owocami. Dodatek cukru regulujemy w zależności od przeznaczenia wypieku. Można doskonale zastąpić część mąki pszennej mąką ziemniaczaną. 

Keks biszkoptowy – istotne uwagi.

Istotną sprawą przy przyrządzaniu ciasta biszkoptowego jest przede wszystkim sposób dodawania mąki. Dodaje się ją więc do ubitych jaj, wsypując ją stopniowo po ściankach naczynia i mieszając lekko drewnianą łyżką. Posypywanie powierzchni ubitych jaj daje zły efekt, bowiem mąka swym ciężarem uciska puszystą masę, niszcząc jej strukturę, tym samym ogranicza wyrastanie biszkoptu podczas pieczenia. Podczas ubijania tak naprawdę wprowadzamy do masy jajecznej powietrze. Powietrze pod wpływem ciepła w piekarniku powiększa swoją objętość i powoduje przez to efekt rośnięcia biszkoptu, po czym ścianki pęcherzyków zestalają się przez ścinanie się białka. W ten sposób tworzy się trwała, wielokomórkowa struktura wypieku. 

Składniki:

ciasto:


  • 5 jaj,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 25 dag cukru-pudru,
  • wanilia,
  • 1 łyżeczka octu (6%),
  • 2 dag masła do posmarowania formy,

dodatki aromatyczne:


  • 10 dag cykaty smażonej z dyni,
  • 10 dag orzechów lub orzeszków,
  • 5 dag skórki pomarańczowej,
  • 5 dag fig,
  • skórka cytrynowa,
  • 5 dag rodzynek,
  • 5 dag suszonych moreli lub brzoskwiń,

Przygotowanie:

  1. Przygotować formę keksową (długa, prostokątna, wąska), posmarować masłem, posypać tartą bułką lub mąką.
  2. Morele, brzoskwinie, figi opłukać, pokroić w paski, rodzynki przebrać, opłukać, orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokroić w paski lub drobną kostkę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet.
  4. Ubić pianę, wyłożyć żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, bakalie.
  5. Lekko wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć ciasto do przygotowanej formy.
  6. Piec w niezbyt gorącym piekarniku przez około 50 minut.
  7. Po upieczeniu wyjąć chwilę schłodzić, oddzielić nożem od formy.
  8. Wyłożyć keks na deseczkę opierając bokiem, ostudzić.
  9. Keks biszkoptowy krajać, kiedy wystygnie.
keks-bakaliowy-02
Keks bakaliowy.

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x