Keks iii
Keks
Keksy sporządza się z ciasta ucieranego. Z tych ciast wypieka się zaś różnego rodzaju baby, i placki, keksy, spody do ciast. itp.
Ciasta ucierane należą do grupy ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu wykazuję też cechy charakterystyczne dla ciast biszkoptowych (skład i stosunek ilościowy surowców jak w ciastach półkruchych, technika wykonania podobna jak w ciastach biszkoptowych). Istnieje duża różnorodność receptur i wiele możliwości stosowania dodatków, dlatego też asortyment ciast ucieranych jest bardzo bogaty. Z ciast tych wypieka się mianowicie wiele różnych wyrobów.
W skład ciasta wchodzi mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasami też płyn (mleko, śmietana, woda), środek spulchniający (proszek do pieczenia albo soda oczyszczona), substancje zapachowe i dodatki smakowe. Odmianą ciast ucieranych są również ciasta piaskowe, w których część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. Ciasta ucierane można wykonać ręcznie lub mechanicznie używając robota kuchennego albo też malaksera. Przy używaniu robota, czy malaksera tłuszcz uciera się mianowicie z cukrem i całymi jajami bez oddzielania żółtek od białek, a dalej postępuje się tak jak przy ucieraniu ręcznym.
Keks
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- ¼ kg masła,
- 20 dag cukru,
- ¼ kg kandyzowanych owoców,
- 5 dag rodzynków,
- 4 jaja,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka rumu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- wiórki kokosowe,
- lukier,
- papier do pieczenia,
Przygotowanie:
- Formę o długości 26 cm wpierw wyłożyć papierem do pieczenia,
- Masło ogrzane do temperatury pokojowej następnie utrzeć mikserem ma puszystą masę,
- Porcjami dodawać cukier, sól, startą skórkę cytrynową, jajka,
- Na koniec dodać rum, przesiać ¼ kg mąki, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć,
- Owoce kandyzowane grubo posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć w pozostałej mące, a następnie dodać do ciasta.
- Delikatnie wymieszać,
- Ciastem napełnić przygotowaną formę, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 − 50 minut w temperaturze 170 − 180°C,
- Keks polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi,