Ciasto potrawyWypiekaneWyroby cukiernicze

Keks iii

Keks iii

Keksy sporządza się z ciasta ucieranego. Z tych ciast wypieka się zaś różnego rodzaju baby, i placki, keksy, spody do ciast. itp.


Ciasta ucierane należą do grupy ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu wykazuję też cechy charakterystyczne dla ciast biszkoptowych (skład i stosunek ilościowy surowców jak w ciastach półkruchych, technika wykonania podobna jak w ciastach biszkoptowych). Istnieje duża różnorodność receptur i wiele możliwości stosowania dodatków, dlatego też asortyment ciast ucieranych jest bardzo bogaty. Z ciast tych wypieka się mianowicie wiele różnych wyrobów.

W skład ciasta wchodzi mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasami też płyn (mleko, śmietana, woda), środek spulchniający (proszek do pieczenia albo soda oczyszczona), substancje zapachowe i dodatki smakowe. Odmianą ciast ucieranych są również ciasta piaskowe, w których część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. Ciasta ucierane można wykonać ręcznie lub mechanicznie używając robota kuchennego albo też malaksera. Przy używaniu robota, czy malaksera tłuszcz uciera się mianowicie z cukrem i całymi jajami bez oddzielania żółtek od białek, a dalej postępuje się tak jak przy ucieraniu ręcznym.

 

Keks iii

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • ¼ kg masła,
  • 20 dag cukru,
  • ¼ kg kandyzowanych owoców,
  • 5 dag rodzynków,
  • 4 jaja,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • wiórki kokosowe,
  • lukier,
  • papier do pieczenia,

Przygotowanie:

  1. Formę o długości 26 cm wpierw wyłożyć papierem do pieczenia,
  2. Masło ogrzane do temperatury pokojowej następnie utrzeć mikserem ma puszystą masę,
  3. Porcjami dodawać cukier, sól, startą skórkę cytrynową, jajka,
  4. Na koniec dodać rum, przesiać ¼ kg mąki, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć,
  5. Owoce kandyzowane grubo posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć w pozostałej mące, a następnie dodać do ciasta.
  6. Delikatnie wymieszać,
  7. Ciastem napełnić przygotowaną formę, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 − 50 minut w temperaturze 170 − 180°C,
  8. Keks polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi,

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x