Ciasto potrawyPRZEPISY

Keks

Keks


Składniki:

  • 30 dkg mąki;
  • 15 dkg masła lub margaryny;
  • 5 jaj;
  • 20 dkg cukru—pudru;
  • ½ paczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier wanilinowy lub wanilia;
  • 30—40 dkg bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy lub migdały, figi, cykata, śliwki suszone);
  • 2 dkg masła do formy;
  • 2 dkg tartej bułki;
keks-bakaliowy-02
Keks bakaliowy.

Przygotowanie:

  1. Przygotować wąską, długą formę.
  2. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jaja,
    przesiany cukier i po trochu mąkę przesianą, zmieszaną z proszkiem.
  3. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta.
  4. Dodać wanilię i pokrajane w paseczki bakalie.
  5. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wysypanej tartą bułką.
  6. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C) około 1 godziny.
  7. Jeśli ciasto szybko się zrumieni, a wewnątrz jest lekko surowe, przykryć papierem.
  8. Zrumieniony upieczony keks wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę.
  9. Ciasto można upiec bez proszku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x