Przetwory domowe

Ketchup

Ketchup 

to sos pomidorowy podawany na zimno, o smakach od łagodnego do ostrego, barwy pomidorowych, rzadko zielonej, używany do przyprawienia potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupujemy gotowy, choć jest także sporządzany w warunkach domowych.


Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 40 dag jabłek,
  • 3 ostre papryczki,
  • ½ kg marchewki,selera, pietruszki,
  • ¼ kg cebuli,
  • ¼ kg cukru,
  • 1 łyżka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 goździki,
  • pieprz mielony,
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • 5 dag musztardy,
  • 3 łyżki soli,
  • ocet winny do smaku (½ szklanki),

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe pomidory, marchew, pietruszkę, seler wpierw przemielić przez maszynkę do mięsa.
  2. Następnie dodajemy sól, cukier, resztę przypraw i odstawiamy na dobę.
  3. Później gotujemy składniki do zgęstnienia (3 – 4 godziny), od czasu do czasu mieszając.
  4. Ketchup przecieramy przez sito, podgrzewamy do zagotowania, na koniec przekładamy go gorących słoików, zakręcamy, zostawiamy pod kocem do wystudzenia.
  5. Używamy go zarówno do przyprawienia naszych dań, jak i do frytek i hot-dogów. 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x