Kiedy przetwory warzywne

Przetwory warzywne – plan przy­rzą­dza­nia prze­two­rów wa­rzyw­nych i grzy­bo­wych w ciągu se­zonu.

Kiedy przy­go­to­wać do­mowe prze­twory z wa­rzyw? Naj­le­piej wtedy, kiedy wa­rzywa są w pełni doj­rzałe i za­wie­rają cały swój ar­se­nał mi­ne­ralno-wi­ta­mi­nowy. Jak prze­cho­wać po­szcze­gólne wa­rzywa naj­le­piej? Naj­lep­szym spo­so­bem prze­cho­wy­wa­nia jest ich za­mra­ża­nie. Ale nie za­wsze jest to moż­liwe, choćby ze względu na brak miej­sca w na­szej lo­dówce. Wtedy po­sił­ku­jemy się in­nymi spo­so­bami ich kon­ser­wa­cji.
MiesiąceCzerwiecLipiecSierpieńWrzesieńPaździernik
Warzywa
Pomidorypasteryzowane w zalewie, przeciery, pasty, kiszonki
Dyniaprzeciery łączone, marynaty
Ogórkipasteryzowane, kiszone, solone, kiszonki, pikle
Groszek zielonytyndalizowany w zalewie, susz
Fasolka szparagowatyndalizowany w zalewie, susz
Szczawprzecier pasteryzowany, solony
Kopersolony, suszsolony, susz, mrożony
Szpinakprzecier pasteryzowanyprzecier pasteryzowany
Nać pietruszkiprzecier pasteryzowany, susz, solanki
Nać selerasusz, solanki
Kalafiormarynaty, piklemarynaty, pikle
Marchewmarynaty, piklemarynaty, pikle
Paprykapasteryzowana, kwaszona, marynowana, pasty
Chrzanmarynaty, ćwikła
Botwinakiszonki
GrzybyTyndalizowane w zalewie, marynaty, kiszonki, solone, suszone
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x