Kiedy przetwory warzywne

Przetwory warzywne – plan przyrządzania przetworów warzywnych i grzybowych w ciągu sezonu


Kiedy przygotować domowe przetwory z warzyw? Najlepiej wtedy, kiedy warzywa są w pełni dojrzałe i zawierają cały swój arsenał mineralno-witaminowy. Jak przechować poszczególne warzywa najlepiej? Najlepszym sposobem przechowywania jest ich zamrażanie. Ale nie zawsze jest to możliwe, choćby ze względu na brak miejsca w naszej lodówce. Wtedy posiłkujemy się innymi sposobami ich konserwacji.

MiesiąceCzerwiecLipiecSierpieńWrzesieńPaździernik
Warzywa
Pomidorypasteryzowane w zalewie, przeciery, pasty, kiszonki
Dyniaprzeciery łączone, marynaty
Ogórkipasteryzowane, kiszone, solone, kiszonki, pikle
Groszek zielonytyndalizowany w zalewie, susz
Fasolka szparagowatyndalizowany w zalewie, susz
Szczawprzecier pasteryzowany, solony
Kopersolony, suszsolony, susz, mrożony
Szpinakprzecier pasteryzowanyprzecier pasteryzowany
Nać pietruszkiprzecier pasteryzowany, susz, solanki
Nać selerasusz, solanki
Kalafiormarynaty, piklemarynaty, pikle
Marchewmarynaty, piklemarynaty, pikle
Paprykapasteryzowana, kwaszona, marynowana, pasty
Chrzanmarynaty, ćwikła
Botwinakiszonki
GrzybyTyndalizowane w zalewie, marynaty, kiszonki, solone, suszone
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x