PRZEPISYZupy

Kiszenie barszczu czerwonego

Kiszenie barszczu czerwonego w domu –

łatwy przepis gotowy jest napojem o cudownych właściwościach!

Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych województwa podlaskiego w kategorii Napoje

Składniki:

  • 1½ kg buraków ćwikłowych,
  • 1 mała marchewka, pietruszka, kawałek selera,
  • ½ cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżkę cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 l wody,
  • 5 dag chleba razowego,

Przygotowanie:

  1. Buraki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub szklanego słoja dodając jarzynę i przyprawy.
  2. Zalać przegotowaną ciepłą wodą.
  3. Dodać kawałki chleba razowego ze skórką, przykryć podziurkowanym papierem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (18 – 20°C).
  4. Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, przecedzić przez bibułę lub gazę, zlać do butelek, szczelnie zakorkować.
  5. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x