PRZEPISYPrzetwory domowe

Kiszenie ogórków

Kiszenie ogórków.

Do kiszenia więc najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe – zielone. Ogórki można kisić w beczkach z twardego, niesmolistego drzewa, dodatkowo w kamiennych garnkach i w słojach.


Przepis na kiszenie ogórków

  1. Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe – zielone.
  2. Ogórki można kisić w beczkach z twardego, niesmolistego drzewa, w kamiennych garnkach i w słojach.
  3. Naczynia te przed kiszeniem najpierw musisz dobrze umyć i wyparzyć.
  4. Ogórki starannie wymyć, osączyć (nie obcinać końców, nie nakłuwać).
  5. Układać w naczyniach, kładąc na dno, w połowie i na powierzchni ogórków przyprawy.
  6. Przyprawy to:
    1. łodygi kopru,
    2. paski korzenia chrzanu,
    3. liście dębowe, także wiśniowe lub czarnej porzeczki,
    4. czosnek,
    5. gorczycę.
  7. Nie nakładać zbyt pełna ogórków.
  8. Ogórki zalej zimną solanką sporządzoną z przegotowanej wody z dodatkiem soli (biorąc na 1 l wody 5 dag białej soli niejodowanej), tak aby przykryć całkowicie.
  9. Na powierzchnię ogórków położyć zaś wygotowany kawałek płótna, a następne wymyte i wyparzone denko, które obciążamy czystym, nie kruszącym się kamieniem.

  1. Naczynie z ogórkami pozostawić przez 2 -3 dni w ciepłym pomieszczeniu (18 – 22°C), a potem trzymać w piwnicy (8 – 10°C).
  2. Przez cały czas przechowywania ogórki powinny być przykryte zalewą.
  3. Tworzącą się w czasie przechowywania pleśń usuwać, denko myć i wyparzać, płótno wygotowywać.
  4. Ogórki kiszone mogą być przechowywane w słoikach.
    ogórki kiszone w słojach
    Ogórki kiszone w słojach.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x