Kiszony barszcz czerwony wigilijny
Kiszony barszcz czerwony –
wigilijny ma swój wyraz. Jest to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Oczywiście, smakuje wybornie również, podany przy innych okazjach.
Składniki:
Przygotowanie:
- Barszcz wigilijny można przyrządzić dodając do wywaru warzywnego kwas buraczany.
- Kwas ten robi się bardzo prosto, ale musi być przygotowany odpowiednio wcześniej, aby zdążył się ukisić.
- Surowe, obrane, umyte buraki pokroić w cienkie plastry (można użyć małej szatkownicy, lub tarki do mizerii).
- Przełożyć do dużego słoja, albo lepiej – do dużego glinianego garnka.
- Aby się szybciej ukisił można dodać kawałek razowego chleba, odrobinę cukru lub płatków jęczmiennych i zamieszać.
- Naczynie przykryć gazą albo rzadkim płótnem, albo przykryć folią aluminiową, gęsto nakłutą szpilką.
- Gdy płyn jest wystarczająco kwaśny, wstawić do lodówki.
- Po dolaniu kwasu buraczanego do wywaru z warzyw barszcz podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, aby nie stracił pięknego koloru.
- Kiszony barszcz czerwony na wigilię podaje się czysty, postny barszcz w bulionówkach.
- Można też podać z uszkami z grzybami w głębokich talerzach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]