Mięso - potrawyObiadPRZEPISY

Klops pieczeń rzymska

Klops (pieczeń rzymska)


Składniki:

  • 30 dag wołowiny z kością (skrzydło, łopatka),
  • 30 dag wieprzowiny (kark),
  • 6 – 8 dag tłuszczu,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • 4 dag bułki,

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć.
  2. Cebulę drobno pokroić i zrumienić w tłuszczu.
  3. Mięso opłukać, obrać z kości, wyżyłować, pokroić w kawałki i wraz z bułką przepuścić przez maszynkę.
  4. Dodać całe jajo, zrumienioną cebulę, osolić, dodać pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, z której na desce posypanej tartą bułką uformować gruby wałek.
  5. Na brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć do niego uformowane mięso i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
  6. Piec przez około 40 minut, często polewając sosem.
  7. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  8. Upieczone mięso pokroić w poprzek na dość grube plastry, ułożyć je na podłużnym półmisku i polać sosem z pieczeni.
  9. Klops pieczeń rzymska podawać z ziemniakami ugotowanymi w całości, utłuczonymi z kaszą.
  10. Oddzielnie podać sałatę lub surówkę z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x