Dania głównePRZEPISY

Kluski kładzione lane

Kluski kładzione lane

Kładzione robi się zarabiając łyżką płynne, lub półpłynne ciasto.

  1. Kluski kładzione robi się z ciasta bardziej gęstego niż lane.
  2. Jaja wbija się do wody, a później ten płyn wlewa się do przesianej posolonej mąki.
  3. Miesza się i wybija łyżką, aż ukażą się pęcherzyki.
  4. Metalową łyżkę zanurza się we wrzątku, ogrzewa, nabiera się na nią ciasto.
  5. Kształtuje kluskę o brzeg naczynia i wrzuca do wody.
  6. Nie należy formować zbyt dużych klusek.
  7. Dobrze wyrobione ciasto wyrasta, kluska zrobi się większa.
  8. W czasie gotowania kluski zamieszać raz.
  9. Kluski wybiera się z wody jak makaron i przelewa wodą.

Jak zrobić kluski kładzione.


Kluski kładzione – smaczne, łatwe i szybko przygotowywane.

Składniki:

  • 1 jajko, 
  • 15 dkg mąki
  • sól, 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wsypać do miski.
  2. Rozmieszać jajo z mąką, dodając wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się formować.
  3. Wybijać ciasto łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków.
  4. Maczać łyżkę we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluski na wrzącą, osoloną wodę.
  5. Zamieszać, ugotować pod przykryciem.
  6. Wyjąć cedzakiem, przelać ciepłą wodą, osączyć, włożyć na talerze i zalać zupą.
  7. Kluski kładzione można gotować również w zupie.

Klu­ski lane.

Kluski lane sporządza się w następujący sposób:

  1. Mąkę przesiewa się i wkłada do naczynia.
  2. Wbija się do niej jajka, miesza, dodaje soli.
  3. Wyrabia się ciasto łyżką, aż do ukazania się dużej ilości pęcherzyków.
  4. Lane ciasto gotuje się na wodzie lub na zupie.
  5. Należy wlewać ciasto na wrzątek, cienkim strumieniem lub przez lejek, ciągle mieszając.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x