Ciasto potrawyDania główneDietyPRZEPISY

Kluski krojone z serem

Kluski krojone z serem


Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 4 dag masła lub słoniny ze skwarkami,
  • 1 jajko,
  • 20 dag białego sera,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mąkę wpierw przesiać, zagnieść z jajkiem i z wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto, wywałkować dość grubo (1 – 2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
  2. Wpierw nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
  3. Następnie zrumienić masło, lub rozpuścić słoninę ze skwarkami.
  4. Ciasto posypać mąką, potem kroić ostrym nożem, odrzucając kluski po odkrajaniu.
  5. Kluski ugotować wkładając do wrzątku, odcedzić, również przelać gorącą wodą, osączyć.
  6. Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, posypać pokruszonym serem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x