Kluski krojone z serem
Kluski krojone z serem
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 4 dag masła lub słoniny ze skwarkami,
- 1 jajko,
- 20 dag białego sera,
- sól,
Przygotowanie:
- Mąkę wpierw przesiać, zagnieść z jajkiem i z wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto, wywałkować dość grubo (1 – 2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
- Wpierw nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
- Następnie zrumienić masło, lub rozpuścić słoninę ze skwarkami.
- Ciasto posypać mąką, potem kroić ostrym nożem, odrzucając kluski po odkrajaniu.
- Kluski ugotować wkładając do wrzątku, odcedzić, również przelać gorącą wodą, osączyć.
- Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, posypać pokruszonym serem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]