Ciasto potrawyObiadPRZEPISY

Kluski krojone ze słoniną lub masłem

Kluski krojone ze słoniną lub masłem

Domowy makaron, lub jednak kluski krojone w domu? Zatem coraz mniej jest ludzi, którzy robią to sami. Jeżeli łatwiej chcemy sami robić makarony, możemy zwłaszcza wykorzystać maszynkę do wałkowania i krojenia.


Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 4 dag masła lub słoniny ze skwarkami,
  • 1 jajko,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, najpierw zagnieść z jajkiem i wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto, wywałkować dość grubo (1 – 2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
  2. Nastawić także osoloną wodę do ugotowania ciasta.
  3. Zrumienić masło lub stopić słoninę i zrumienić skwarki.
  4. Ciasto najpierw posypać mąką, kroić ostrym nożem, lub maszynką do krojenia makaronu.
  5. Kluski ugotować wkładając do wrzącej wody, przecedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.
  6. Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać na naczyniu z wrzącą wodą.
  7. Kluski krojone ze słoniną podawać do mięsa lub sosów,

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x