Ciasto potrawyDania głównePRZEPISY

Kluski lub pierogi z mąki gryczanej z serem

Kluski lub pierogi z mąki gryczanej z serem

Zrobiłam pierogi z mąki gryczanej z białym serem, są inne, smaczniejsze niż zrobione z mąki pszennej. Również kluski zrobione z mąki gryczanej stanowią doskonałe danie.  Zrobić, jak w przepisie.


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wpierw przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, osolić, dosypać mąkę pszenną.
  2. później starannie wymieszać łyżką (wody dać tyle, aby ciasto po wyrobieniu było dosyć gęste).
  3. Zagotować wodę, osolić.
  4. Łyżkę metalową zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i kłaść na wrzącą wodę małe kluseczki.
  5. Zamieszać, przykryć, ugotować.
  6. Kluski lub pierogi z mąki gryczanej wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem, posypać serem (twarogiem).
  7. Wreszcie osobno podać śmietanę.
  8. Z tego samego ciasta można przyrządzić np pierogi z serem (twarogiem).
  9. Wtedy ciasto wywałkować na grubość 3 – 5 mm.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x