Kluski lub pierogi z mąki gryczanej z serem
Kluski lub pierogi z mąki gryczanej z serem
Zrobiłam pierogi z mąki gryczanej z białym serem, są inne, smaczniejsze niż zrobione z mąki pszennej. Również kluski zrobione z mąki gryczanej stanowią doskonałe danie. Zrobić, jak w przepisie.
Składniki:
- 25 dag mąki gryczanej,
- 15 dag mąki pszennej,
- sól,
- 15 dag sera (twarogu),
- 3 dag tłuszczu do polania,
Przygotowanie:
- Wpierw przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, osolić, dosypać mąkę pszenną.
- później starannie wymieszać łyżką (wody dać tyle, aby ciasto po wyrobieniu było dosyć gęste).
- Zagotować wodę, osolić.
- Łyżkę metalową zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i kłaść na wrzącą wodę małe kluseczki.
- Zamieszać, przykryć, ugotować.
- Kluski lub pierogi z mąki gryczanej wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem, posypać serem (twarogiem).
- Wreszcie osobno podać śmietanę.
- Z tego samego ciasta można przyrządzić np pierogi z serem (twarogiem).
- Wtedy ciasto wywałkować na grubość 3 – 5 mm.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]