Dania głównePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Kluski z makiem

Klu­ski z ma­kiem.


Skład­niki:

cia­sto:

  • 30 – 35 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 4 dag ma­sła lub mar­ga­ryny do po­la­nia,

domowy-makaron
na­dzie­nie:

  • ¼ kg maku,
  • cu­kier lub miód do smaku,
  • wa­ni­lia,
  • skórka cy­try­nowa.

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Mak spa­rzyć wrzącą wodą i trzy­mać na ogniu pod przy­kry­ciem tak długo, aż da się roz­cie­rać w pal­cach.
  2. Od­ce­dzić przez gę­ste sito, do­kład­nie osą­czyć, prze­pu­ścić przez ma­szynkę, przez drobne sitko.

Klu­ski:

  1. Mąkę prze­siać na stol­nicę, do­dać jajo, wodę, szczyptę soli, za­gnieść twarde cia­sto, wy­ro­bić sta­ran­nie, wy­wał­ko­wać na gru­bość ½ cm, po­zo­sta­wić aby prze­schło.
  2. Na­sta­wić oso­loną wodę w pła­skim ron­dlu.
  3. Cia­sto pod­sy­pać mąką, kroić na pasy o gru­bo­ści 4 cm, ukła­dać jedne na dru­gie, kroić po­przek w wą­skie klu­seczki.
  4. Klu­ski wrzu­cić na wrzącą, oso­loną wodę, za­mie­szać, przy­kryć, gdy pod­płyną od­kryć, za­go­to­wać, prze­ce­dzić, prze­lać go­rącą wodą, osą­czyć.


wy­mie­szać:

  1. Klu­ski wy­mie­szać z ma­słem to­pio­nym i ma­kiem, do­dać do smaku cu­kier lub miód, skórkę cy­try­nową i wa­ni­lię.
  2. Można do­dać 2 – 3 dag ro­dzy­nek.
  3. Wy­ło­żyć na roz­grzany pół­mi­sek, po­lać sto­pio­nym ma­słem.
  4. Po­da­jąc na de­ser przy­rzą­dzić w mniej­szej ilo­ści.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x