ObiadPRZEPISYWykorzystaj

Kluski z ziemniaków surowych

Kluski z ziemniaków surowych.

Wyraziste w smaku, polane wytopionymi ze słoninki skwareczkami, przypominają smaki dzieciństwa. Dodatek kiszonej kapusty podnosi wydatnie smak tej potrawy. Prosta i łatwa. choć trzeba więcej czasu, niż na ugotowanie gotowych klusek, ale warto. 🙂


Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków,
  • 5 ÷ 10 dag mąki do podsypania,
  • sól,
  • 1 jajko,
  • 5 dag słoniny do polania,
  • 5 dag cebuli.
praska-do-ziemniakow
Praska do przeciskania ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Wyszorować ziemniaki szczoteczką pod bieżącą wodą.
  2. Połowę ziemniaków ugotować w łupinach, obrać, przepuścić przez maszynkę, ostudzić.
  3. Resztę ziemniaków cienko obrać, zetrzeć na drobnej tarce, lekko wycisnąć przez płócienny woreczek.
  4. Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następne zlać z wierzchu płyn,
    a pozostałą mąkę ziemniaczaną dodać do wyciśniętych ziemniaków,
    połączyć z gotowanymi ziemniakami, wbić jajo, osolić, zagnieść ciasto.
  5. Formować w mące kluski z ziemniaków wielkości orzecha włoskiego, w każdej gałce znaczyć zagłębienie dużym palcem.
  6. Gotować partiami w osolonej wodzie.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x