Ciasto potrawyDania głównePRZEPISY

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane, czyli kopytka

są potrawą bardzo często podawaną.

Są dodatkiem do sosów mięsnych i owocowych. Mogą być podawane jako osobne danie okraszone skwarkami wytopionymi z boczku.


? Czas przygotowania: 45 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 3 – 4 min od zagotowania


Składniki:

  • 1­ kg ziemniaków,
  • 1 ÷ 2 jajka,
  • sól,
  • 30 ÷ 35 dag mąki,
  • 4 dag masła lub margaryny do polania,
  • 2 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć szczotką w wodzie, dokładnie opłukać, ugotować, obrać, przepuścić przez maszynkę.
  2. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, jajko, sól, zagnieść ciasto.
  3. Nastawić osoloną wodę w dużym, płaskim rondlu.
  4. Ciasto podzielić na trzy części.
  5. Formować wałeczki grubości palca, kroić na 4 ÷ 5 cm długości.
  6. Ciasto wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, nakryć, gdy kluski zagotują się, odkryć odsunąć na bok płyty.
  7. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
  8. Zamiast masła można okrasić kluski słoniną topioną ze skwarkami.
  9. Kluski ziemniaczane można podawać jako drugie danie podstawowe do zasmażanej świeżej lub kiszonej kapusty albo z sosem grzybowym ze świeżych grzybów, z grzybów suszonych, pieczarkowym, pomidorowym, itp.
  10. Kluski ziemniaczane podaje się również jako dodatek do mięs duszonych z sosem, ale wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x