Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, czyli kopytka
są potrawą bardzo często podawaną.
Są dodatkiem do sosów mięsnych i owocowych. Mogą być podawane jako osobne danie okraszone skwarkami wytopionymi z boczku.
? Czas przygotowania: 45 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 3 – 4 min od zagotowania
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 ÷ 2 jajka,
- sól,
- 30 ÷ 35 dag mąki,
- 4 dag masła lub margaryny do polania,
- 2 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć szczotką w wodzie, dokładnie opłukać, ugotować, obrać, przepuścić przez maszynkę.
- Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, jajko, sól, zagnieść ciasto.
- Nastawić osoloną wodę w dużym, płaskim rondlu.
- Ciasto podzielić na trzy części.
- Formować wałeczki grubości palca, kroić na 4 ÷ 5 cm długości.
- Ciasto wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, nakryć, gdy kluski zagotują się, odkryć odsunąć na bok płyty.
- Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
- Zamiast masła można okrasić kluski słoniną topioną ze skwarkami.
- Kluski ziemniaczane można podawać jako drugie danie podstawowe do zasmażanej świeżej lub kiszonej kapusty albo z sosem grzybowym ze świeżych grzybów, z grzybów suszonych, pieczarkowym, pomidorowym, itp.
- Kluski ziemniaczane podaje się również jako dodatek do mięs duszonych z sosem, ale wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]