Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami, truskawkami lub marmoladą

Knedle Z Ciasta Ziemniaczanego

ze śliwkami, truskawkami lub marmoladą


🕙Przygotowanie: 20 min. | 🕙Gotowanie: 1o min. |♨Kaloryczność: 152 kcal/100 g.



ciasto ziemniaczane:

nadzienie:

  • ½ kg śliwek lub 30 dag marmolady,
  • 4 dag masła lub margaryny do polania,
  • 2 dag tartej bułki,
  • 6 dag cukru – pudru,
knedle ze śliwkami
Knedle owocowe

Przygotowanie:

  1. Śliwki wpierw umyć, osuszyć w czystej ścierce.
  2. Ciasto zrobić takie jak w przepisie na kluski ziemniaczane.
  3. Nastawić wodę w dużym płaskim rondlu.
  4. Z ciasta najpierw kształtować knedle (ciasto nie może długo leżeć, bo rzednie).
  5. Następnie śliwki wypestkować, przecinając je na połówki.
  6. Później ciasto podzielić na części.
  7. Uformować wałek o średnicy 3 cm, kroić kawałki o grubości 3 cm.
  8. Spłaszczyć, ukształtować placuszek, na środek położyć śliwkę, zlepić dokładnie brzegi formując kulki.
  9. Knedle wrzucać partiami, sprawdzając czy owoc jest miękki.
  10. Wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką.
  11. Osobno podać cukier – puder, albo bitą śmietanę z cukrem.
  12. Knedle można przyrządzić z owoców mrożonych.
  13. W podobny sposób można zrobić knedle z truskawkami.
  14. Przyrządzając knedle ze śliwek suszonych należy śliwki namoczyć na kilka godzin w wodzie, wyjąć, osączyć, wybrać pestki, i zawijać ciasto.
  15. Do knedli można używać również gęstej marmolady, którą nakłada się łyżeczką na środek placuszka.
  16. Dalej postępować, jak opisano powyżej.
  17. Podając knedle z ciasta ziemniaczanego jako deser przyrządzić je w mniejszej ilości.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x