Ciasto potrawyDania głównePRZEPISY

Knedle z truskawkami lub jabłkami

Kne­dle z tru­skaw­kami lub jabł­kami


Skład­niki:

cia­sto na pie­rogi:

na­dzie­nie:

  • ½ kg ja­błek lub ½ kg jędr­nych tru­ska­wek,
  • 4 dag ma­sła lub mar­ga­ryny do po­la­nia,
  • 2 dag tar­tej bułki,
  • 6 dag cu­kru–pu­dru,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Tru­skawki obrać z szy­pu­łek, opłu­kać, osą­czyć.
  2. Z mąki, wody, jajka, soli i 3 dkg ma­sła za­gnieść wolne cia­sto, jak na pie­rogi.
  3. Cia­sto wał­ko­wać nie­zbyt cienko, wy­kroić pla­cuszki, do środka wkła­dać jędrne, śred­niej wiel­ko­ści tru­skawki.
  4. Zle­piać do­kład­nie brzegi cia­sta, for­mo­wać kulki, da­lej po­stę­po­wać wg prze­pisu „Kne­dle ze śliw­kami”.
  5. Po­dob­nie można zro­bić pie­rogi z owo­cami, po­da­jąc ude­ko­ro­wać ka­wał­kami owo­ców.
  6. Po­da­jąc kne­dle z tru­skaw­kami jako de­ser, przy­rzą­dzić w mniej­szej ilo­ści.
  7. Jabłka na­leży obrać, po­kroić na cząstki, wy­bie­ra­jąc gniazda na­sienne.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x