Świąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Kołaczyki z serem lub makiem

Kołaczyki z serem lub makiem (drożdżówki)


Składniki:

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • ¼ l mleka lub śmietanki,
  • 6 dag cukru,
  • 5 dag masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • skórka cytrynowa,
  • sól,
  • tłuszcz do formy,
  • ½ jaja do smarowania ciasta,
  • 3 dag cukru – pudru do posypania,
  • wanilia,

nadzienie serowe:

  • 30 dag białego sera,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • 1 żółtko,
  • 3 dag masła,
  • wanilia,
  • skórka pomarańczowa,

nadzienie makowe:

  • 15 dag cukru,
  • 20 dag maku,
  • 1 białko,
  • 3 dag masła,
  • skórka cytrynowa,
  • olejek migdałowy,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wpierw ciasto drożdżowe według przepisu „Bulka slodka”.
  2. Sporządzić następnie nadzienie serowe lub makowe (mak najlepiej poprzedniego dnia sparzyć i zemleć).
  3. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć z miski na posypaną mąką stolnicę, wywałkować na grubość 2–2,5 cm, wykrawać okrągłą foremką krążki o średnicy 6 – 8 cm, ułożyć w odstępach na posmarowanej blasze, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
  4. Gdy wyrosną, zrobić w środku każdego kołaczyka wgłębienie przy pomocy kulki z ciasta (uformować z kawałka ciasta twardą kulkę o wielkości dużego orzecha włoskiego).
  5. Do zagłębienia nakładać masę makową lub serową.
  6. Posmarować kołaczyk z wierzchu rozmąconym jajem, później wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 25–30 minut.
  7. Smaczne są kołaczyki z dżemem agrestowym lub malinowym, po wierzchu też posypane kruszonką.
  8. Bardzo smaczne są również z nadzieniem ze świeżej kapusty.
  9. Z tej porcji w rezultacie otrzymamy 20 – 25 kołaczyków.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x