Dania główneObiadPRZEPISY

Kołduny litewskie

Kołduny litewskie


nadzienie:

  • 15 dag baraniny z udźca,
  • 15 dag polędwicy wołowej,
  • 10 dag łoju lub szpiku,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek,

naleśniki:

  • 30 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie: mięso baranie, polędwicę i łój obrać z powięzi, opłukać, przepuścić przez maszynkę lub posiekać dużym, ostrym nożem.
  2. Cebulę obrać, utrzeć na tarce.
  3. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać do smaku ząbek czosnku roztartego z solą, sól, pieprz, majeranek.
  4. Starannie utrzeć dodając 2 – 3 łyżki wody.
  5. Przyrządzić ciasto jak na pierogi, cienko wywałkować i wykrawać kieliszkiem od wina lub foremką małe placuszki, albo pokroić w nieduże kwadraty, na środek nakładać łyżeczką nadzienie (pierożki powinny być pełne), zlepiać bardzo dokładnie brzegi ciasta.
  6. Partiami wrzucać na osoloną wodę, aby swobodnie pływały.
  7. Gotować przez 5 – 6 minut od momentu zagotowania.
  8. Wyjmować łyżką cedzakową na cedzak, osączyć.
  9. Kołduny litewskie podawać w rosole lub w bulionie na głębokich talerzach.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x