Ciasto potrawyPRZEPISY

Kołocz ze śliwkami z posypką

Kołocz ze śliwkami

Składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone),
  • ½ kg mąki pszennej (tortowej),
  • 1½ paczki drożdży instant,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 żółtka + 1 jajo,
  • ½ kostki masła lub margaryny,
  • 1 olejek cytrynowy, szczypta soli.

Posypka

  • ¼ kg masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ kg mąki

Kołocz ze śliwkami – przygotowanie:

kolocz-ze-sliwkami
Kołocz ze śliwkami.
  1. Masło i mleko podgrzać.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać jaja, cukier, drożdże, olejek cytrynowy i szczyptę soli.
  3. Wymieszać.
  4. Wlać do tego ostudzone mleko z masłem, wyrobić ciasto rękami,
    energicznie uderzając, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza.
  5. Wyrabiać do momentu odrywania się ciasta od brzegów miski.
  6. Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Robimy posypkę: wkładamy do miski wszystkie składniki i wyrabiamy kruche ciasto.
  8. Wysmarować tłuszczem blaszką i posypać mąką.
  9. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać.
  10. Na wierzchu rozłożyć wydrylowane śliwki, w taki sposób, aby skórkami były zwrócone w stronę ciasta.
  11. Posypkę skubać i wciskać pomiędzy śliwki.
  12. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C po około 20 minutach
    zwiększyć temperaturę i piec przez następne 20 minut.
  13. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.

Uwaga: nie przetrzymywać ciasta nadmiernie długo w piekarniku, aby za bardzo nie wyschło.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x