Desery i napojePRZEPISY

Kompot agrestowo-truskawkowy

Kompot agrestowo-truskawkowy to połączenie cierpkiego i słodkiego smaku kwaśnego agrestu i słodkich truskawek w jednej potrawie.
Składniki:

kompot agrestowo-truskawkowy
Agrest i truskawka.
  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg truskawek,
  • 40 dag cukru,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Umyty agrest przebrać i oczyścić, obcinając nożyczkami szypułki i resztki kielicha kwiatowego.
  2. Można każdy owoc nakłuć szpilką, jeśli nie chcemy by popękały podczas gotowania.
  3. Napełnić słoje owocami do objętości.
  4. Ugotować syrop z wody i cukru.
  5. Truskawki umyte, przebrane i oczyszczone z szypułek zmiksować lub przetrzeć przez sito.
  6. Połączyć przecier z gorącym syropem i zalać agrest w słojach do wysokości 2 cm od brzegu słoja.
  7. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temperaturze 85 °C przez 20—25 minut.
  8. Kompot agrestowo-truskawkowy ostudzić.
  9. Jeśli owoce wypłyną na powierzchnię, należy słój kilkakrotnie obracać dnem do góry.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x