Desery i napojePRZEPISYPrzetwory domowe

Kompot gruszka borówka (brusznica)

Kompot gruszka i borówka
Borówka zwana także brusznicą to leśny owoc o cierpkim słodkawym smaku. W połączeniu ze słodką gruszką znakomicie nadaje się na kompot, który można spokojnie zawekować i cieszyć się jego smakiem przez okrągły rok.

Składniki:

kompot brusznica-gruszka

  • 3 kg dojrzała, jędrna  gruszka,
  • ½ kg borówka (brusznica),
  • 40 dag cukru,
  • 2 l wody,

Przygotowanie:

  1. Przygotować zalewę (syrop).
  2. Umyte gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do wrzącego syropu, i przez 2—3 minuty gotować.
  3. Odcedzić gruszki, ułożyć je w słoikach, dodać umyte i przebrane brusznice.
  4. Zalać gorącym syropem.
  5. Pasteryzować w temperaturze około 90 °C przez 20—25 minut.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x