Kompot surówkowy w syropie

Kompot surówkowy w syropie. 

Kompoty są przyrządzone z dodatkiem cukru i przypraw, np. goździków. Przyrządza się go między innymi na przykład z jabłek, wiśni, porzeczek, czereśni, truskawek, gruszek i rabarbaru. Należą też do kategorii przetworów domowych.



Surówkowy z jabłek.

Składniki:

 

  • 40 dag jabłek,
  • 8 dag cukru,
  • 1 l wody,
  • skórka z cytryny,
  • 1 – 2 goździków,
  • kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Wpierw ugotować syrop z wody i cukru z dodatkiem przypraw, ostudzić, zakwasić kwaskiem cytrynowym.
  2. Później jabłka starannie umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, poszatkować w poprzeczne plastry średniej grubości.
  3. Na koniec zalać ostudzonym syropem na 1 godziny przed podaniem.

Kompot z gruszek.

Kompot surówkowy z gruszek.

Składniki:

  • 40 dag gruszek,
  • 6 dag cukru,
  • wanilia,
  • 1 l wody,
  • kwasek cytrynowy lub sok z żurawin,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić według przepisu – Kompot surówkowy z jabłek. 

Surówkowy z malin lub truskawek (mrożonych).

Surówkowy z malin lub truskawek (mrożonych)

Składniki:

  • 40 dag mrożonych owoców,
  • 8 dag cukru,
  • 1 l wody,

Przygotowanie:

  1. Ugotować syrop z wody i cukru, następnie schłodzić.
  2. Mrożone owoce ułożyć na salaterce i zalać syropem.
  3. Truskawki, jeśli zachodzi potrzeba, można też przed przyrządzeniem opłukać.

Surówkowy ze śliwek.

Kompot surówkowy ze śliwek

Składniki:

  • 40 dag śliwek,
  • 10 -12 dag cukru,
  • 1 l wody,
  • cynamon lub skórka cytrynowa albo pomarańczowa,
  • kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić według przepisu Kompot surówkowy z jabłek. 

Kompot z suszu.

Kompot z suszu

Składniki:

  • 5 dag jabłek,
  • 5 dag moreli,
  • 8 – 10 dag cukru,
  • 5 dag gruszek,
  • 5 dag brzoskwiń,
  • 1 l wody,
  • skórka z cytryny,
  • kwasek cytrynowy lub cytryna,

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć dokładnie w letniej wodzie, najpierw zalać przegotowaną wodą letnią wodą na 24 godziny, na drugi dzień odcedzić.
  2. Następnie z cukru, skórki cytrynowej i wody, w której owoce się moczyły, ugotować syrop, dolewając, o ile potrzeba, wody.
  3. Całe lub rozdrobnione owoce ułożyć więc na salaterce i zalać syropem.

Kompot mieszany.

Kompot surówkowy – mieszany

Składniki:

  • 20 dag poziomek,
  • 10 dag truskawek,
  • 10 dag renklod,
  • 1 l wody,
  • 10 dag cukru,
  • 1 kieliszek wina (zalecane),

Przygotowanie:

  1. Ugotować wpierw syrop z cukru i wody, po ostudzeniu wlać wino.
  2. Przebrać poziomki i truskawki, opłukać na cedzaku, osączyć.
  3. Truskawki i renklody następnie podzielić na ćwiartki.
  4. Owoce ułożyć na koniec w szklanej kompotierce i zalać zimnym syropem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x