Kompot z czereśni

Jedną z nich jest jest znakomity kompot z czereśni, który można popijać bezpośrednio po jego przygotowaniu albo przez cały rok w wersji pasteryzowanej ze słoika.

Składniki:

  • 3 kg czereśni,
  • 30 dag porzeczek,
  • 45 dag cukru,
  • 1 ½ l wody.

Przygotowanie:


  1. Umyte czereśnie przebrać i usunąć ogonki.
  2. Jeśli kompot ma być użyty w ciągu ½ roku to można ich nie drylować.
  3. Porzeczki umyć i usunąć szypułki.
  4. Napełnić słoiki owocami i zalać gorącym syropem.
  5. Pasteryzować przez 20—25 minut w temperaturze 85 °C.
  6. Jeśli kompot przygotowywany jest tylko z owoców czereśni, można zakwasić go lekko kwaskiem cytrynowym.
  7. Można też zakwasić go sokiem z cytryny lub powtórzyć pasteryzację po 24 godzinach.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x