Kompot z gruszek i ałyczy (żółtej śliwki)

Kompot z gruszek i ałyczy można przygotować w sezonie zbiorów.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, twardych gruszek,
  • 1 kg ałyczy,
  • ½ kg cukru,
  • 2 ½ l wody.

Przygotowanie:


  1. Umyć owoce.
  2. Ałyczę przebrać dokładnie, odrzucając sztuki uszkodzone i robaczywe.
  3. Przygotować syrop.
  4. Gruszki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usuwając pestki.
  5. Do wrzącego roztworu wrzucić gruszki, zagotować i odstawić.
  6. Po 10 minutach odcedzić i ułożyć w słojach razem z ałyczą.
  7. Zalać syropem.
  8. Pasteryzować w temperaturze 90 °C przez 20—25 minut.
  9. Ze względu na pestki w owocach ałyczy, kompot należy zużyć w ciągu 1—3 miesięcy.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x