Desery i napojePRZEPISYPrzetwory domowe

Kompot z gruszek i ałyczy (żółtej śliwki)

Kompot z gruszek i ałyczy

można przygotować w sezonie zbiorów. Ałycza, czyli śliwa wiśniowa to gatunek uprawiany często jako roślina ozdobna. Często jako żywopłot. Jej owoce mają ciekawy smak dzięki czemu w połączeniu z innymi owocami mogą poprawiać smak potraw, takich jak na przykład kompoty. Ałyczę od mirabelki można odróżnić ta, że w ałyczy trudno oddzielić pestkę, w mirabelce łatwo odchodzi.


Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, twardych gruszek,
  • 1 kg ałyczy,
  • ½ kg cukru,
  • 2 ½ l wody.

owoce-gruszki-sliwki

Przygotowanie:

  1. Umyć owoce.
  2. Ałyczę przebrać dokładnie, odrzucając sztuki uszkodzone i robaczywe.
  3. Przygotować syrop.
  4. Gruszki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usuwając pestki.
  5. Do wrzącego roztworu wrzucić gruszki, zagotować i odstawić.
  6. Po 10 minutach odcedzić i ułożyć w słojach razem z ałyczą.
  7. Zalać syropem.
  8. Pasteryzować w temperaturze 90 °C przez 20—25 minut.
  9. Ze względu na pestki w owocach ałyczy, kompot z gruszek i ałyczy należy zużyć w ciągu 1—3 miesięcy.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x