Desery i napojePRZEPISYPrzetwory domowe

Kompot z gruszek i róży

Kompot z gruszek i róży. Zwłaszcza kiedy gruszka dojrzeje, nadaje się na różnego rodzaju przetwory i desery.

Składniki:

kompot gruszka roza
Dojrzałe gruszki.
  • 3 kg dojrzałych  gruszek,
  • ½ kg owoców róży (dzikiej girlandowej),
  • 30 dag cukru,
  • 2 l wody,
  • kilka sztuk goździków.

Kompot z gruszek i róży – przygotowanie:

  1. Ugotować syrop z dodatkiem goździków.
  2. Umyte owoce dzikiej róży przekroić, oczyścić z pestek i włosków, opłukać.
  3. Umyte gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do wrzącego syropu, zagotować i odstawić.
  4. Po kilku minutach odcedzić gruszki, ułożyć je w słoikach, dodać owoce róży i zalać gorącym syropem.
  5. Pasteryzować w temperaturze około 90 °C przez 20—25 minut.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x