Desery i napojePRZEPISYPrzetwory domowe

Kompot z gruszek i śliwek

Kompot z gruszek i śliwek najlepiej przygotować w sezonie. W Polsce świeże gruszki i śliwki dostępne są na przełomie sierpnia i września. Dzięki temu można w tym czasie przygotowywać potrawy i przetwory z tych smacznych owoców.

gruszki

  • 2 kg dojrzałych, jędrnych gruszek,
  • 1 kg śliwek (mirabelek, węgierek),
  • ½ kg cukru,
  • 2 l wody.

Przygotowanie:

  1. Umyć owoce.
  2. Usunąć pestki.
  3. Przygotować syrop.
  4. Umyte gruszki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usuwając pestki.
  5. Do wrzącego roztworu wrzucić gruszki, zagotować przez kilka minut i odstawić.
  6. Po 10 minutach odcedzić i ułożyć w słojach.
  7. Zalać gorącym syropem.
  8. Pasteryzować w temperaturze 90 °C przez 20—25 minut.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x