PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców – też

do kanonu naszych wigilijnych potraw zaliczyć oczywiście na pewno musimy. Bez kompotu bowiem nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Tradycyjnie  – jest wszakże uzupełnieniem wachlarza świątecznych potraw.


Składniki:

  • 1 szklanka mieszanych owoców suszonych
    (jabłka, gruszki, śliwki, morele, banany),
  • 3 – 4 łyżki cukru,
  • kilka goździków,
  • kawałek cynamonu,

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce umyć w ciepłej wodzie (zmieniając ją kilkukrotnie), osączyć.
  2. Przełożyć do garnka, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą i odstawić go na kilka godzin.
  3. Wsypać cukier, dodać goździki i cynamon, gotować na małym ogniu, aż owoce będą miękkie.
  4. Kompot przestudzić, na koniec przelać do szklanej miski lub do dzbanka.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x