Kompot z truskawek

Kompot z truskawek – składniki:

  • 3 kg truskawek,
  • 80 dag cukru,
  • 1 l wody.

Przygotowanie kompotów:

  1. Umyte truskawki oczyścić z szypułek i listków i zasypać cukrem.
  2. Po 2—3 godzinach, gdy powstanie sok, przełożyć owoce z sokiem do słoików i dolać tyle gorącej przegotowanej wody, aby zalewa nie sięgała wyżej niż 2 cm od brzegów.
  3. Zamknąć słoje i wstawić do wody, o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików.
  4. Ostrożnie zagotować, odstawić z ognia i przetrzymać w ciągu 25—30 minut.
  5. Wyjąć, ostudzić i sprawdzić zamknięcia.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x