Kompot z wiśni

Kompot z wiśni to jeden z najbardziej powszechnych deserów a także przetworów na zimę w polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3 kg wiśni,
  • 75—90 dag cukru,
  • 1 ½ l wody.

Przygotowanie:


  1. Umyte, przebrane owoc oczyścić z „ogonków” i wydrylować.
  2. Wsypać do słoików, zalać gorącym syropem i pasteryzować przez 20—25 minut w temperaturze 85 °C.
  3. Ważna uwaga: Jeśli przygotujemy kompot z owoców nie drylowanych,
    należy go spożywać w ciągu 4—6 miesięcy, ponieważ w miarę upływu czasu do zalewy przenika
    z pestek kwas pruski, mogący wywołać objawy alergiczne, lub podrażnienie przewodu pokarmowego.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x