Konfitury z gruszek
Konfitury z gruszek
Składniki:
- 1 kg gruszek małych i twardych, zimowych odmian (bergamotki),
- 1 kg cukru,
- ¾ szklanki wody lub soku wiśniowego,
- kilka goździków,
Przygotowanie:
- Umyte, przebrane gruszki zalać w całości wodą i gotować tak długo, aż nieco zmiękną.
- Odcedzić i obrać.
- Można je przekroić i usunąć gniazda nasienne, ale nieduże owoce należy pozostawić w całości.
- Ugotować syrop, ostudzić, zalać gruszki i odstawić na kilkanaście godzin.
- Następnie wyjąć z syropu, który trzeba ponownie zagotować i podgrzewać aż zgęstnieje.
- Ostudzić i znów zalać nim gruszki w syropie przez kilka minut.
- Gotowe przełożyć do gorących słoików i zamknąć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]