PRZEPISYPrzetwory domowe

Konfitury z gruszek

Konfitury z gruszek


Składniki:

dzem

  • 1 kg gruszek małych i twardych, zimowych odmian (bergamotki),
  • 1 kg cukru,
  • ¾ szklanki wody lub soku wiśniowego,
  • kilka goździków,

Przygotowanie:

  1. Umyte, przebrane gruszki zalać w całości wodą i gotować tak długo, aż nieco zmiękną.
  2. Odcedzić i obrać.
  3. Można je przekroić i usunąć gniazda nasienne, ale nieduże owoce należy pozostawić w całości.
  4. Ugotować syrop, ostudzić, zalać gruszki i odstawić na kilkanaście godzin.
  5. Następnie wyjąć z syropu, który trzeba ponownie zagotować i podgrzewać aż zgęstnieje.
  6. Ostudzić i znów zalać nim gruszki w syropie przez kilka minut.
  7. Gotowe przełożyć do gorących słoików i zamknąć.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x