PRZEPISYPrzetwory domowe

Konfitury z jeżyn

Konfitury z jeżyn


  • 1 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • sok z cytryny,

Składniki:

dzem

Przygotowanie:

  1. Umyte i przebrane owoce zasypać cukrem i odstawić na kilkanaście godzin.
  2. Gdy przykryją się sokiem, wycisnąć sok z całej cytryny, przełożyć do rondla i ostrożnie podgrzać aż do lekkiego wrzenia.
  3. Utrzymać w tym stanie przez 5 minut, odcedzić owoce, a syrop powolutku gotować jeszcze przez 5 minut.
  4. Do gorącego włożyć ostrożnie jeżyny i zagotować.
  5. Ponownie odcedzić, syrop gotować przez 5 minut, włożyć jeżyny.
  6. Jeżeli owoce nie są jeszcze zbyt szkliste, powtórzyć odcedzanie i gotowanie.
  7. Gotowe konfitury przełożyć na gorąco do słoików.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x