Konfitury z malin

Konfitury z malin


Składniki:

  • 1 kg owoców,
  • 1­ ¼ kg cukru,
  • 1 szklanka wody albo soku wyciśniętego z owoców.

 

Przygotowanie:

  1. Wybrać owoce kształtne, nie pogniecione, ostrożnie wypłukać i osączyć.
  2. Ugotować syrop.
  3. Owoce wsypać do naczynia porcelanowego czy szklanego lub emaliowanej miski, zalać wrzącym syropem i odstawić do ostudzenia na kilka – kilkanaście godzin.
  4. Następnie zlać ostrożnie syrop, zagotować, zszumować i ponownie zalać nim owoce.
  5. Zabieg ten powtarzać kilkakrotnie aż do momentu, gdy konfitury nabiorą charakterystycznego wyglądu, to znaczy owoce będą zawieszone w klarownym syropie.
  6. Gorące przełożyć do gorących słoików i zamknąć.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x