PRZEPISYPrzetwory domowe

Konfitury z poziomek

Konfitury z poziomek


Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 1 kg cukru,

 


Przygotowanie:

  1. Dokładnie przebrane poziomki płukać partiami na sitku zanurzonym w kilkakrotnie zmienianej wodzie.
  2. Osączyć, wsypać do porcelanowej lub szklanej miski, przesypać cukrem i odstawić na 8 – 10 godzin.
  3. Po tym okresie ostrożnie przełożyć do rondla i rozgrzać.
  4. Smażyć na maleńkim ogniu przez 5 minut, odstawić i ostudzić.
  5. Powtórzyć 5–minutowe podgrzewanie jeszcze 3 – 4 razy.
  6. Każdorazowe studzenie pozwala na powolne przesycenie owoców cukrem.
  7. Po ostatnim podgrzewaniu gorące konfitury przełożyć do gorących słoików i zamknąć.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x