Konfitury z truskawek
Konfitury z truskawek
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 ¼ kg cukru,
- 1 szklanka wody lub soku z truskawek,
- 2 g kwasku cytrynowego,
Przygotowanie:
- Dojrzałe, ładnie zabarwione, niezbyt duże owoce przebrać, oczyścić, dokładnie wypłukać na sicie i osączyć.
- Ugotować syrop z cukru i wody lub soku wyciśniętego ze zmiażdżonych truskawek.
- Do gorącego wkładać partiami owoce i odstawić na 3 – 4 godziny.
- Następnie smażyć bardzo powoli przez 20 -25 minut licząc od momentu wrzenia.
- Podczas podgrzewania ruchem kolistym mieszać, aby wszystkie owoce zanurzone były w syropie, oraz zbierać pianę.
- Konfitury z truskawek odstawić do następnego dnia.
- Powtarzać podgrzewanie, a gdy owoce staną się przezroczyste, dodać kwasek cytrynowy, ostrożnie zamieszać i gorące konfitury przełożyć do gorących słoików.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]