PRZEPISYPrzetwory domowe

Korniszony

Korniszony


ogorki-konserwowe-korniszony
Słoik korniszonów.
  1. Zdrowe korniszony starannie wymyć, osączyć, nakłuć widelcem albo patyczkiem.
  2. Ułożyć w naczyniu i zalać solanką, biorąc na 1 litr zimnej wody 10 dkg białej soli (nie jodowanej).
  3. Ogórki obciążyć talerzykiem, aby nie wypłynęły i pozostawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.
  4. Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na 24 godziny, obciążyć talerzykiem, aby nie wypłynęły.
    (ocet 2% można otrzymać przez zmieszanie octu 10% w stosunku 1:4
    to jest na 1 szklankę octu wziąć 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody).
  5. Następnego dnia zlać ocet z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować.
  6. Zalać korniszony przestudzonym octem i pozostawić na 24 godziny.
  7. Wyjąć ogórki i ułożyć w czystych słojach, w których mają być przechowywane.
  8. Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami.
    (ocet 5% można otrzymać przez zmieszanie octu 10% z wodą w stosunku 1:1,
    to znaczy na 1 szklankę octu 10% dodać 1 szklankę zimnej przegotowanej wody).
  9. Dodaje się tu następujące przyprawy:
    1. pieprz czarny,
    2. ziele angielskie, liście bobkowe,
    3. nasiona kopru w ilości ½ dkg na 1 litr 5% octu;
    4. 5 dkg cukru.
  10. Zalać gotowe ostudzonym octem.
  11. Korniszony można zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem.

Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.


 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x