Kostka z kaszy manny – krakowskiej

Kostka z kaszy manny

z kaszy krakowskiej

to faktycznie przepis naszej babci. Chętnie używany do rosołu zamiast makaronu. Możesz też ją szybko przygotować. 🙂


Z kaszy krakowskiej. 

Składniki:

  • 10 dag kaszy krakowskiej,
  • 3 – 4 × tyle wody co objętość kaszy,
  • 2 dag tłuszczu,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Najpierw kaszę wymieszać z zimną wodą, wlać do niej wrzącej wody, ugotować, często mieszając.
  2. Wyłożyć kaszę na płaski półmisek oblany wodą, następnie rozsmarować zwilżonym nożem, zestudzić, pokroić w kostkę, włożyć do wazy, lub na talerze, zalać gorącą zupą .

Kostka z kaszy manny


Składniki:

  • 10 dkg kaszy manny, 
  • 3 – 4 razy tyle wody co objętość kaszy, 
  • 2 dkg tłuszczu, 
  • sól, 

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić jak kostkę z kaszy krakowskiej.
  2. Użyć do zupy lub do rosołu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x