Dania główneMięso - potrawyObiad

Kotlet de volaille (de wolaj) z kury

Kotlet de volaille

(de wolaj) z kury


Składniki:

panierowanie:

  • 1 ½ – 2 jaja,
  • 12 dag tartej bułki,
  • piersi z 2 kur,
  • 12 dag masła,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,
  • 3 dag masła do smażenia,
  • sól,
  • 1 cytryna,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Sprawione, opłukane kury ułożyć na grzbiecie, rozciąć skórę w pachwinach, wpierw ściągnąć skórę z piersi, odciąć udka, rozciąć mięso wzdłuż mostka, przeciąć kość obojczykową.
  2. Następnie odciąć pierś z jednej strony wraz z kością skrzydłową.
  3. Oddzielić piersi od kostek żebrowych.
  4. Otrzymane w ten sposób filety z piersi oczyścić z błony zewnętrznej, również kość skrzydłową oczyścić z mięsa i ścięgien i odrąbać gruby koniec.
  5. Filety z piersi ostrożnie pobić tłuczkiem, aby nie rozszarpać tkanki mięsnej.
  6. Pobijając uważać, aby nie oderwać kostki skrzydłowej, nadać formę dużego liścia (od strony kości szerszego, z przeciwnej strony wąskiego).
  7. Lekko osolić.
  8. Pośrodku fileta, równolegle do kości, umieścić więc po 3 – 4 dag masła na każdej porcji, w kształcie wałeczka; zawinąć ciasno, dokładnie w rulon od strony kostki grubszy, przy końcu węższy.
  9. Tak przygotowany kotlet panierować dwukrotnie w rozmąconym jajku i tartej bułce (tarta bułka powinna zaś być jasna i drobno zmielona).
  10. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron rumieniąc przy tym na jasnozłoty kolor.
  11. Pod koniec smażenia dodać surowe masło.
  12. Ułożyć kotlety na podłużnym półmisku na koniec przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny oraz frytkami.
  13. Kotlet de volaille podawać z garniturem z 2 – 3 jarzyn gotowanych, jak z groszkiem zielonym, szparagami, brukselką, marchewką.
  14. Pozostałe mięso z kur użyć na potrawkę, pasztet lub risotto.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x