Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kotlet schabowy z kostką (sauté)

Kotlet schabowy z kostką (sauté)


Składniki:

  • 70 dkg kotletów schabowych z kostką żebrową,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg mąki,
  • sól,
  • 2 dkg masła,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, okroić z tłuszczu (najodpowiedniejsze jest mięso chude), odciąć kości kręgosłupa, pozostawić przy mięsie kostki żebrowe długości 4 cm.
  2. Kotlety odcinać do żebra, tak aby każde porcja trzymała się kostki.
  3. Kostkę przy każdym kotlecie oczyścić z błonki.
  4. Kotlety naciąć na obwodzie w kilku miejscach, niezbyt mocno pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając owalny kształt.
  5. Osolić, oprószyć mąką.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
  7. Dosmażyć na małym ogniu, dodając masło.
  8. Ułożyć na półmisku zwrócone kostkami w jedną stronę, polać tłuszczem ze smażenia, przybrać zieleniną.
  9. Kotlet schabowy z kostką podawać z ziemniakami purée, frytkami, zieloną sałatą, gotowaną jarzyną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x